Thomas Ruud tenor

Thomas Ruud

Thomas Ruud, tenor, er en av Skandinavias mest ettertraktede sangere. Han hadde sin debut ved Den Norske Opera i 1994 som Grev Almaviva i «Barberen i Sevilla», en rolle han har gjentatt i mer enn 150 forestillinger, og har til nå mange av de største tenorrollene på repertoaret, slik som Don José/»Carmen», Pinkerton/»Madama Butterfly», Rodolfo/»La Bohème», Cavaradossi/»Tosca», Pollione/»Norma», Steva Burya/»Jenufa», Manrico/»Il Trovatore», Hoffmann/»Hoffmanns Eventyr» og tittelrollen i «Faust», for å nevne noen.

Han har vært ansatt ved noen av Tysklands største operahus, slik som Statsoperaen i Stuttgart, og har ellers gjestet som solist rundt om i hele verden, inkludert USA, Mexico og New Zealand. Han har holdt konserter med noen av verdens ledende sangere, som sopranen Kiri Te Kanawa.

Ruud er ofte å se i Norge, både som solist i større operaproduksjoner, og også i konsertsammenheng; nevnes kan Verdis «Requiem» i Nidarosdomen med Trondheim Symfoniorkester, dirigert av Eivind Gullberg Jensen, sommeren 2011. Han er også en av de tre tenorene i «Hanne Krogh og de Tre Tenorer», som har stor suksess med julekonsertturné i hele landet. Dette kritikerroste samarbeidet har videre ført til CD-utgivelse, og nå også sommershow.

Thomas har jobbet med dirigenter som Patrick Fournillier, Timo Handschuh, Andreas Schüller, Christian Lindberg, Peter Szilvay, Eivind Gullberg Jensen og Kjell Seim, og med regissører som Dietrich Hilsdorf, Calixto Bieito, Enrique Mazzola, Lisa Kent og Ronald Rørvik.

Høsten 2015 gjør Thomas rollen som Kong Gustav den III i «Maskeballet» av Verdi ved Opera Nordfjord, og rollen som Canio i «I Pagliacci» av Leoncavallo for Oslo Operafestival.