Marcus Paus komponist

Marcus Paus

Marcus Paus (f. 1979) er en av de mest bestilte og fremførte norske komponister i sin generasjon. Hans katalog rommer soloverker, kammermusikk, konserter, operaer, sanger og kormusikk, samt verker for film, teater og fjernsyn. Paus’ verker er blitt urfremført ved alle slags arenaer og han spilles jevnlig av ledende musikere i Norge, Europa og USA.

Han har vært festivalkomponist flere ganger, blant annet ved Oslo Operafestival. I 2009 vakte han oppmerksomhet med sin sonate for cello og klaver og med musikken til Sara Johnsens film Upperdog som ga ham en nominasjon til Kanonprisen 2010 for beste filmmusikk. I 2008 hadde operaen “Heksene”. premiere og konsertmessen “Missa Concertante”, skrevet til Rolf-Erik Nystrøm og Oslo Kammerkor, urfremførtes under Oslo Internasjonale Kirkemusikkfestival. TV2 og NRKP2 har viet dokumentarprogrammer til Paus’ musikk, og han har markert seg som representant for en ny, tradisjonsbevisst kunstnerisk orientering.

Han har i mange år samarbeidet med billedkunstneren Christopher Rådlund, som så langt har resultert i tre CDer, en rekke utstillinger, foredrag og konserter. 2010 bød på urfremførelser av bestillingsverk til Henning Kraggerud, arrangementer for Cikada-kvartetten og Jørn Simen Øverli, en forestilling basert på Roald Dahls “Fæle dyr” samt stykket “The Stolen Child”, skrevet til Ensemble 96 og Nidaros Strykekvartett.

Våren 2011 var Paus igjen kinoaktuell, denne gang med musikken til Geir Grenis film Umeå4ever. Andre nyere bestillinger er operaen “Askeladden – Påls versjon”, bestilt av Den Norske Opera & Ballett, oratoriet “De som så Ham” for Nidarosdomens guttekor, en trippelkonsert for fiolin, bratsj, cello og orkester til Kristiansund Symfoniorkester, og en ballett til dansekompaniet FRIKAR.

Paus var kunstnerisk leder for Oslo Operafestival 2010, og har siden 2005 vært huskomponist ved The Actors” Company Theater (TACT) i New York. Han er utdannet ved Norges musikkhøgskole og Manhattan School of Music, og er medlem av Norsk Komponistforening. Hans verker gis ut på Norsk Musikforlag.

Foto: Dagfinn Hobæk