Billetter kjøpes via Billettservice
Ordinær pris: 120,- inkl. avg.
A-kort: 90,- inkl. avg.
MER-kort: 90,- inkl. avg.
UiO-ansatt: 90,- inkl. avg.
Barn: 65,- inkl. avg.
PublikUng: GRATIS (med mindre det er utsolgt)
Søskenparet Annika og Pepicek vil synge på torget for å tjene penger. Moren deres er syk, og de trenger penger for å kjøpe melk. Det liker ikke den sinte og sure lirekassemannen Brundibar, for han vil ikke ha konkurranse. Annika og Pepicek får hjelp av to fugler, to hunder, to katter og resten av barna i landsbyen til å skremme bort Brundibar. Etterpå stiller alle barna seg opp på torget, synger og tjener penger nok så Annika og Pepicek får kjøpt melk til moren sin.
Barneoperaen Brundibar ble fremført 55 ganger i den tsjekkiske konsentrasjonsleiren Theresienstadt under 2. verdenskrig. Forestillingen engasjerte flere hundre barn i leiren, som deltagere på scenen eller i orkesteret. For dem ble operaen en viktig kilde til håp og samhold i en hard tid.
Forestillingen spilles også på Steinerskolen på Hovseter og St. Sunniva skole 26. oktober.
Foto: Cornelius Munkvik
Medvirkende
BRUNDIBAR
Musikk: Hans Krása
Libretto: Adolf Hoffmeister (oversettelse: Tor Fagerland)
Aninka: Solveig Bergersen
Pepicek: Maria Leonora Våland
Brundibar: Aasmund Kaldestad
Kjøpmenn: Bjørghild Espeland, Elin Askeland, Elina Reime
Liten fugl: Marthea Lende
Stor fugl: Solrunn Meling
Liten hund: Mona Lie
Stor hund: Thorgeir Taksdal
Liten katt: Celine Waldeland
Stor katt: Julia Flaig
Politi: Marta Harestad
KOR
Agnethe Hodne, Aline Boganes, Christina Oscar Andersen, Emilie Lode Høitomt, Erna Stålesen, Hannah Lende, Jens-Jonas Fracis Roberts, Marie-Elise Herredsvela, Marion Askeland, Solfrid Mellemstrand, Suzanne Christensen, Ane Braut, Kristin Schøld Sæterdal, Marie Salte Husberg, Rebekka Salte, Nina Aldeholm
Regi: Anne Margrethe Svanes/Geir Bakken
Musikalsk ansvarlig: Katrine Imerslund
Klaver: Srdjana Jovanovic
Produksjonsassistent: Sapfo Stavrides
Produksjon: Katrine Imerslund/Ragnvald Wernøe
Produksjonen er et samarbeid mellom Hå kulturskule og Klepp Kulturskule. Den støttet av Utdanningsdirektoratet og Norsk kulturskoleråd. Brundibar settes opp med tillatelse fra Boosey & Hawkes Music Publishers Ltd, London/Gehrmans Musikförlag AB, Stockholm
Takk til: Den Norske Opera, Breidablikk kulturbarnehage, Steinerskolen i Stavanger og på Hovseter, Oslo Operafestival og foreldre som har stilt opp!
Historien bak:
Brundibar er en barneopera laget av komponisten Hans Krása og librettisten Adolf Hoffmeister. Den ble opprinnelig skrevet til en konkurranse arrangert av den Polske stat i 1938, men konkurransen måtte avlyses pga de store politiske urolighetene i landet. I 1941 satte likevel Krasá i gang innøvingen av Brundibar i et jødisk barnehjem i Praha. Den ble første gang fremført der i 1942, men da var allerede Krasá blitt transportert til konsentrasjonsleiren Theresienstadt. I juli 1943 var nesten alle barna fra barnehjemmet også stasjonert i Theresienstadt. Krasá arrangerte da operaen for de instrumentene som fantes i konsentrasjonsleiren, og i desember 1943 hadde Brundibar sin første fremførelse der. Brundibar ble fremført 55 ganger i året som fulgte. Den ble også en del av det glansbildet nazistene viste frem da Røde Kors kom på besøk i Theresienstadt i 1944 og i en propagandafilm ”Der Fürer schenkt den Juden eine Stadt” (Føreren gir
jødene en by). Etter filminnspillingen ble alle musikerne og sangerne som hadde deltatt i fremførelsen (unntatt hun som spilte katten) transportert til Auschwitz og gasset i hjel.
Handlingen:
Helt kort kan man si at Brundibar handler om søskenparet Annika og Pepicek. Moren deres er blitt syk, og legen sier hun trenger melk. Annika og Pepicek har ingen penger å kjøpe melk for, men finner ut at de kan stille seg opp på torget og synge, og tjene penger på den måten. Da kommer de i klammeri med den sinte og sure lirekassemannen Brundibar. Han viser ingen forståelse for dem. Han vil ikke ha konkur-ranse. Han vil ha alle pengene selv, så han jager dem bort. Annika og Pepicek blir fortvilet. Men med hjelp av to fugler, to hunder, to katter og resten av barna i landsbyen klarer de å skremme bort Brundibar neste dag. Etterpå stiller alle seg opp på torget, synger og tjener penger nok så Annika og Pepicek får kjøpt melk til moren sin.
Virkningen:
Brundibar handler om å stå sammen. Står man sammen kan selv de små bli sterke. Sammen tar de maktesløse tilbake kontrollen i sitt liv. For de som deltok i oppsetningen av Brundibar i Theresienstadt hadde det å delta en enorm betydning. Flere av de som overlevde sier fremførelsene var en viktig grunn til at de holdt ut. Operaen ga dem fri fra redslene, usikkerheten, sorgen, sulten og plagene de ellers slet med. Alle i salen så Hitler i Brundibar, og da hele salen ble med i sluttkoret øynet de håp!