Elizabeth Norberg-Schulz

Sopran

Elizabeth Norberg-Schulz er en norsk-italiensk opera- og konsertsanger med en internasjonal karriere. Siden gjennombruddet i 1986 har hun gjestet de fremste operascener over hele verden. 1986 var det året hun fikk sitt store internasjonale gjennombrudd. På et år vant hun tre svært viktige internasjonale sangkonkurranser. I januar 1986 vant hun Mozart’s Wettbewerb i Salzburg, i mars/april 1. pris i den internasjonale konkurransen for unge operasangere i Spoleto i Italia, og senere samme år Baerenreiter prisen i Radio Bayerns internasjonale konkurranse i München.

Spoleto-seieren medførte operadebut i Spoleto, som Gilda i Rigoletto. Året etter førte seieren henne til Lucia’s parti i Lucia fra Lammermoor av Donizetti. Avisene skrev om henne: «Den nye Callas kommer fra Oslo!» Etter debuten fulgte nye engasjementer på scener både i Italia og resten av verden. Fra 1986  har hun sunget regelmessig på La Scala i Milano, i bare hovedroller. I Norge ble hun kjent gjennom opptredener i Oslo og under Festspillene i Bergen i 1987 og 1988.

Ved Den Norske Opera sang hun for første gang i 1989 i tittelrollen i Lucia fra Lammermoor. Siden 1989 har hun også sunget flere ganger ved DNO, med betydelige roller som Oscar i Maskeballet, Gilda i Rigoletto, Mimi i La Bohème, Micaëla i Carmen og Norina i Don Pasquale.

I 1991, Mozart-året, sang hun Pamina i «Tryllefløyten» under festspillene i Salzburg, til stor suksess. Deretter fulgte årlige engasjement i Salzburg, hvor hun sang i Strauss’ «Die Frau ohne Schatten», i Verdi’s «Falstaff», i Mozart’s «La Clemenza di Tito», i Mussorgskij’s «Boris Godunov», sopran-partiet i Brahms’ Deutsche Requiem, i Mendelsshons’ 2. symfoni og i Schumann’s Requiem für Mignon. Alt dirigert av verdenskjente dirigenter som Solti, Abbado og Muti.

Fra 1990 var hun fast tilknyttet Wiener Staatsoper, hvor hun sang over tyve forestillinger i året med bare hovedroller. I 1992 fikk hun ekstra oppmerksomhet i Wiener Staatsoper’s oppsetning av Donizetti’s Elskovsdrikken som Adina mot den verdenskjente tenoren Luciano Pavarotti.

Elizabeth Norberg-Schulz har vært kunstnerisk leder siden starten av Oslo Operafestival i 2006.

Konserter