Gjøril Songvoll

Sopran
Image

Gjøril Songvoll er født og oppvokst i Oslo. Hun studerte sang ved Høgskolen i Agder, musikkteater ved Musikkonservatoriet i Trondheim og tok sin eksamen ved Statens Operahøgskole i 2003.

Av roller Songvoll har sunget er de største: Dido i Dido & Aeneas av Henry Purcell. Rodelinda i Rodelinda av Georg Friedrich Händel. Amelia i Maskeballet av Giuseppe Verdi, Tatjana i Eugen Onegin av Pyotr Tchaikovsky og Grevinnen i Figaros bryllup av Wolfgang Amadeus Mozart. I 2017 sang hun Sigelinde i 1 akt av Valkyrien av Wagner i Universitetets aula sammen med Thomas Ruud og Odd Grundt med Markus Kvits ved klaveret.

Songvoll sang Annina i La traviata av Giuseppe Verdi i Agder Teater med Marc Soustrot som dirigent og Sir Jonathan Miller som regissør og Frasquita i Carmen av Georges Bizet med Den Norske Opera på turne til Lillehammer. Her var det Terje Boye Hansen som var dirigent og Ronald Rørvik som var regissør. De morsomste rollene er  Heksa fra Hokksund og Gal Professor i en barneforestilling kalt Askeladden og de gode operahjelperne. Forestillingen er spilt for over 6000 barn.

Songvoll ble ansatt som kulturrådgiver ved Universitetet i Oslo i 2010 og arrangerte en rekke konserter og eventer der frem til hun sluttet i 2018.  Hun bygget også opp UiO festivalen (2012-2018). En festival som hadde 10 000 besøkende på en helg. I 2018 begynte Songvoll som festivalsjef for Kirsten Flagstad Festival. Åremålet gikk ut i 2021.

Songvoll er for tiden leder i Opera til folket som arrangerer Oslo Operafestival. Festivalen samarbeider med stadig flere aktører innen kulturlivet i Oslo. Opera til folket arrangerer også Lørdagsopera hver lørdag i tillegg til at de skaffer sangere til konserter i BAKgården i Sandvika og andre steder rundt om på Østlandet. De har også startet operapub på Grønland Boulebar i Oslo. Songvoll driver også Oslos minste og eldste kulturhus, Gamle Raadhus Scene. Her leier Opera til folket ut lokaler til flere hundre leietakere i året. Det arrangeres også over 100 konserter og forestillinger i huset. Hun sitter i styret for Wagnerselskapet og er medlem i OperaNorge-nettverket, Norske Kulturarrangører, Kunstnerforbundet, Flagstadselskapet, Klassisk og INN – etniske minoriteter i norsk kulturliv.

Songvoll mottok Oslo Bys Kunstnerpris i 2008 og Sivilisasjonsprisen for 2022 for sitt utrettelige arbeid med å få opera ut til folk. Hun er bosatt på Lindeberg i Lillestrøm kommune.

Image
23
juli
kl 15:00

Sommerkonsert i Frogner hovedgård: Operaperler

Frogner Hovedgård
2023