Jie Zhang

Image

Jie Zhang anses for å være en av de mest lovende solopianister i Norge i dag. Hun har vist sin allsidighet med opptredener fra Kina i øst til New York i vest, fra Svalbard i det arktiske nord til Spania og Italia i sør.

Jie Zhang er født i 1984 i Shandong provinsen i Kina. Hun begynte å spille piano i femårsalderen. Senere flyttet hun til Shanghai der hun studerte under professor CHEN Qing Feng og gikk ut av den videregående musikkskolen knyttet til Musikk konservatoriet i Shanghai med fremragende resultater i 2003.

I 2003 flyttet hun til Norge og begynte sine studier ved Norges Musikkhøgskole under professor Håvard Gimse. I 2006-2007 var hun utvekslingsstudent ved Hochschule für Musik und Theater i Hamburg under professor Marian Migdal. Tilbake i Oslo fortsatte hun sine studier, primært med den verdenskjente pianist og professor, Leif Ove Andsnes som hans eneste student. Hun fullførte sine høyere studier som solopianist i 2011.

Helt siden hun var veldig ung har hun vunnet en rekke prestisjetunge priser, nasjonale så vel som internasjonale bl.a. Asian Music Festival ”Toyama” Cup 2001 i Hong Kong og Grieg International Piano Competition i Oslo. I 2010 vant hun, som den første utlending, Prinsesse Astrids musikkpris som hennes lærer professor Håvar Gimse vant i 1986. Hun ble deretter invitert til en audiens med prinsessen på Slottet. I 2007 mottok hun Eva Knardahls talentpris, og to ganger har hun fått stipend fra ConocoPhillips. Sammen med sin kammermusikkvartet har hun vunnet første pris i den norske kammermusikk konkurransen i 2009 og i 2011. Kvartetten er også invitert til å spille inn sine stykker. Hun arbeider også med en soloinnspilling av verker av Franz Listz for plateselskapet LAWO Classics.

Hun har spilt med alle de viktigste symfoniorkestre i Norge. Hun har vært solist ved Peer Gynt festivalen med Peer Gynt kammerorkester i Rondane for et publikum på over 3000 (utendørs), med Bergen Filharmoniske Orkester i Grieghallen, med Kristiansand Symfoniorkester, med Kringkastningsorkesteret, med Trondheim Symfoniorkester, med Donetsk Operaorkester i Ukraina, og med Griegs pianokonsert i a-moll med Oslo Symfoniorkester i Oslo Konserthus på 17. mai. Sammen med den norske fiolinisten Catharina Chen har hun gitt en kammerkonsert i Philharmonie i Bratislava, Slovakia. Hun har også gitt en huskonsert for Dronning Sonja.
Hun har gitt solistkonserter i Griegs Troldhaugen i Bergen, i Russland ved Grieg/Tsjajkovskij festivalen i Klin, i Tsjajkovskijmuseet, i Våpenkammeret i Kreml, i Skriabinmuseet og i Donetsk Operahus i Ukraina. Med det norske kammerorkester har hun turnert i Spania, Tyskland og Danmark og hun har turnest to ganger i Kina med en norsk cellist. Hun er invitert til en rekke festivaler som den første internasjonale kunstfestival ”Zvezdniy” (Stjerner) i Moskva, til Oslo Internasjonale Kammermusikkfestival, til Stavanger Internasjonale Kammermusikkfestival og til den internasjonale verdens ballettstjerner galakonsert i Ukraina.

 

Konserter