Jørn Fossheim

Image

Jørn Fossheim studerte orkesterdireksjon med Alexander Polishchuk ved Rimskij-Korsakov-konservatoriet i St. Petersburg – en by han har hatt nære forbindelser til siden hans første opptreden som klaversolist med St. Petersburg Filharmoniske Orkester i 2001. Etter debutkonserten som konsertpianist i 1995 i Oslo, har Fossheim gitt tallrike konserter i inn- og utland, og hatt solistoppgaver med en rekke norske og utenlandske orkestre. Sammen med St. Petersburg-Filharmonien og Alexander Dmitriev har han gjort en CD-innspilling av Issay Dobrowens klaverkonsert.
I 2012 ble Fossheim ansatt som 1. dirigent ved statsoperaen i Karelia, hvor han siden har dirigert mer enn 150 forestillinger, fordelt på opera, operette og ballett. Han har også hatt ansvar for flere nyproduksjoner, som Madama Butterfly med Juri Alexandrov – Russlands «grand old man» blant operaregissører – og Konyok Gorbunok (Shchedrin) med den unge, prisbelønte koreografen Kirill Simonov. Av andre produksjoner Fossheim har ledet de siste årene, kan nevnes: Evgenij Onegin, Pikovaja Dama, La Bohème, Tosca, La Traviata, Carmen, Cavalleria Rusticana, I Pagliacci, Flaggermusen, Czardasfyrstinnen, Nøtteknekkeren, Romeo & Julie (Prokofjev), Anna Karenina (Shchedrin), Le Corsaire (Adam).
I 2010 engasjerte Michail Jurowski ham som assistent til Nasjonalteatret i Portugal, (São Carlos i Lisboa) hvor de gjorde Evgenij Onegin med Peter Konwitschny som regissør, samt til en nyproduksjon av Wagners Rienzi ved Deutsche Oper, Berlin.
Parallelt med virksomheten som operadirigent har Fossheim de siste årene opptrådt som gjest hos en rekke symfoniorkestre i Russland og andre steder, og ledet et betydelig antall symfoniske programmer. Ved enkelte anledninger har han også som solist ledet orkesteret fra klaveret.
I år dirigerer Fossheim Universitetets Symfoniorkester ved Operafestivalens jubileumskonsert.

Konserter