Knut Skram

Baryton

Knut Skram (f.1937 i Hjørundfjord i Ørsta kommune i Møre og Romsdal) er en norsk operasanger. Han hadde sin oppvekst på Sæbø i Hjørundfjord og i Sogndal, der faren, Asbjørn Skram, var prest. Sangstudier i USA, Tyskland og Italia. Han debuterte ved Den Norske Opera i 1964, hvor han siden har sunget i over 50 hovedroller. I 1967 vant Knut Skram 1. pris ved den prestisjetunge internasjonale BDR-konkurransen i München og fire år senere en ny 1.pris i Helsingfors. Han har vært en hyppig gjest ved Glyndebourne Festival Opera, Aix-en-Provence Festival, Festspillene i Bergen og andre internasjonale festivaler.

Skram har gjestet ledende operascener bl.a. i Berlin (Staatsoper og Deutsche Oper), München, Firenze, Buenos Aires, Brussel, Paris og Bolsjoj-teateret i Moskva. Knut Skram er en meget anerkjent tolker av lied-repertoaret. Han har hatt en omfattende internasjonal virksomhet som konsertsanger og har spilt inn en rekke solo-album. Skram har også medvirket i mange TV-produksjoner bl.a. som Figaro i «Le nozze di Figaro» med Dame Kiri Te Kanawa. Han har sunget med de fleste skandinaviske orkestrene og vært solist med bl.a. Wiener Symfoniker, London Philharmonic Orchestra (Promanade konserter i Albert Hall), Orchestre National de France og Orchestra di Santa Cecilia i Roma.

Etter sin avskjedsforestilling ved Den Norske Opera i 2000 har Skram kuttet kraftig ned på sine engasjementer både hjemme og ute, men i 2002 medvirket han ved Operaens gjestespill i Praha og i 2003/4 sang han tittelrollen i Eystein av Nidaros ved Olavsfestdagene i Trondheim. I 2008 hadde han et gjestespill ved Teato Liceu i Barcelona før han i april deltok i åpningen av det nye operahuset i Bjørvika. Skram medvirket også i Jorden Rundt på 80 dager som hadde urpremiere ved DNO&B i 2010.

Knut Skram har mottatt Kritikerprisen for sin tolkning av tittelrollen i Don Giovanni og er utnevnt til Ridder av St. Olavs Orden for sin innsats som operasanger. Han har mottatt Anders Jahres kulturpris, Lindemanprisen og er utnevnt til æresmedlem av Norsk Tonekunstnersamfund.

Knut Skram er også utdannet som arkitekt. Han mottok sin Bachelor of Architecture Degree fra Montana State University i 1963. Diplomoppgaven var, betegnende nok, An Operahouse. Skram var medlem av juryen for arkitektkonkurransen for det nye operahuset i Oslo og har sittet i styret for Den Norske Opera. I Dronning Sonjas Internasjonale Musikkonkurranse har han vært jurymedlem flere ganger.

Knut Skram har sunget på Oslo Operafestival flere ganger og han stilte villig opp på den aller første operasatsningen vi hadde, Cantovino, på Café Frölich i 2005.

Konserter