Øystein Wiik

Tenor
Image

Øystein Wiik (født 7. juli 1956 i Ås) er en norsk sanger, skuespiller og forfatter. Han er utdannet ved Statens teaterhøgskole.

Han var ansatt ved Det norske teatret fra 1980. I 1988 gjorde han stor suksess som Jean Valjean i oppsetningen av Victor Hugos Les Misérables, og dette førte til at han fikk spille samme rolle på scener i Wien og London i 1989-1990.

To ganger har han deltatt i norsk Melodi Grand Prix, en gang sammen med Jahn Teigen (under navnet «To tenorer»). I 1991 utgav han soloalbumet Too Many Mornings. Songs By Sondheim, og i 1993 kom albumet Stage.

De senere år har han skrevet tekster til musikaler, i samarbeid med komponisten Gisle Kverndokk og dramaturgen Inger Margrethe Schjoldager. De har blant annet skrevet en musikal basert på Sofies verdenav Jostein Gaarder, samt Frendelaus, en familieforestilling basert på Hector Malots mest kjente roman.

Parhestene Wiik/Kverndokk har også skrev operaen Jorden rundt på 80 dager. Operaen skulle vært den første forestillingen i det nye operabygget i Bjørvika, men ble av tekniske grunner utsatt. Den ble urfremført 21. mai 2010..

I 2010 debuterte Wiik som kriminalforfatter med romanen Dødelig applaus, og ble nominert til Rivertonprisen for denne boken.

Wiik har vunnet mange priser i Tyskland og Østerrike for sine sceniske verk, blant annet Deutscher Musical Theater Preis, og Österreichiser Musiktheaterpreis. Samtidig med utgivelsen av Tredje gang du dør  får Wiiks musikal basert på «verdens beste krim», Umberto Ecos Rosens navn, sin urpremiere ved Domstufenfestspiele Erfurt i 2019.

Konserter