Image
Image
onsdag 22. februar 2023
, kl 19:00

Konsert: Unionen gitartrio

Unionen gitartrio fremfører musikk av Kari Telstad Sundet, Karsten Brustad, Alf Ekholm, Philip Glass og J.S Bach. Musikken fra de tre førstnevnte er bestilt av og skrevet for Unionen gitartrio. På konserten presenteres et mangfold av uttrykk fra samtidskomponister.

Opening av Philip Glass er høyden av amerikansk minimalisme. Verket ,som er kjent fra filmer og annen populærkultur, er komponert for piano, men presenteres her i ny bekledning av trioen. Hvis du ikke har sett den allerede, anbefaler vi å søke opp Unionen Gitar Trio på YouTube og se musikkvideoen til trioen.

Kari Telstad Sundet fikk Torborg Nerdreaas-stipendet 2022 for å skrive en gitartrio til Unionen. I Musikk fra en blå brønn har Telstad Sundet tatt utgangspunkt i Torborg Nerdreaas sin roman med samme tittel.  Musikken utforsker gitartrioens register og klanglige muligheter. Musikken er full av flotte melodier og kreative ideer. Stykket har tre satser; Tidens svevende trinn, Musikk fra en blå brønn og Stråler av musikk gjennom regnet.

Under Water Music er skrevet av Alf Ekholm, og er det andre samarbeidet Unionen gitartrio har med komponisten. I stykket setter komponisten fokus på miljøet, og da spesielt havet; den undersjøiske miljøbomben.  Eller krisen som ligger under overflaten som John Irving forteller om i The World According to Garp som  “The undertoad” ,understrømmen.  Stykket er et femsatsig verk, og Unionen fremfører tre av disse på konserten; Seaweed, The Mermaid’s Dance og Sonar. Selv om det er vakre linjer og romantiske metaforer i de to førstnevnte er det en undertone av bekymring, og også i den mere minimalistisk og mekaniske satsen Sonar er det en viss uro som sprer seg.

Karsten Brustad har skrevet Vi∂ for gitartrio. Vi∂ er et gammelnorsk ord med mange betydninger blant annet nær ved, i forhold til og på grunn av. I en gitartrio står instrumentene nær hverandre både fysisk uttrykksmessig og klanglig. Stykket skrives i forhold til en annen tidsepoke/estetikk, og kan sies å bli til på grunn av en annen komponist siden det bygger på materiale fra Andante satsen fra J. S. Bach BWV 528.

Trioen spiller som kontrast til Brustads Vi∂ også originalen av Bach. Andante BWV 528 er bygget opp av tre stemmer, der bassen stendig vandrer søkende frem mens de andre to stemmene har en dialog i form av ekko og imitasjon. Musikken har en slags tidløs ånd, og opp i all sin kompleksitet og intrikate detaljer er den rolig og mediativ. Et mesterverk.

Unionen Gitartrio består av Karl Michelson,Aslak Fiske Fjalestad og Frank Alexander Aarø. Trioen har spilt sammen siden 2018 og har de siste årene jobbet mest med nyskreven musikk for gitartrio, i tillegg til mer tradisjonelle verk for ensemblet og egen arrangementer av klassisk musikk. I september 2021 spilte de inn musikk av Alf Ekholm på albumet Lydspor langs kystpilegrimsleia, Vol. II – Landskapsbilder med etterfølgende urpremiere i Frei kirke arrangert av Festspillene i Kristiansund i oktober 2021.

Billetter

For å sikre deg billett anbefaler vi å kjøpe denne gjennom TicketCo.
Forutsatt at det ikke er helt utsolgt kan billetter også kjøpes i døra før konserten.
Dersom det er utsolgt på TicketCo kan du ta kontakt på på sms samme dag, da vi av og til får avbestillinger. Send sms til 95 23 24 01.

Bar

Vi har ikke skjenkebevilling på Gamle Raadhus Scene lenger, men fortvil ikke. Skyggesiden bar ligger rett utenfor døren vår. Der kan publikum kan nyte noe godt i glasset før konsert, men det er lurt å gå opp på Gamle Raadhus Scene og reservere plass først. Da får du bedre plass.

Adresse

Gamle Raadhus Scene, Christiania torv 1
Det oransje huset til høyre for deg når du står med ryggen til statuen av HANSKEN på Christiania torv og ser nedover Rådhusgaten mot Operaen. Rett ved siden av Rådhusgata 30.

Bruksanvisning for billettbestilling:

Når du har kommet inn på siden til TicketCo, velger du først antall billetter, deretter trykker du på den gule knappen hvor det står «BESTILL».
Deretter trykker du «FORTSETT». Du kommer nå til en meget enkel registrering (registrer kun ett navn på alle billettene, så sparer du masse tid).
Til slutt kommer du til en betalingsside, der du trenger Bank-ID for å få betalt.
Hvis du av en eller annen grunn ikke får til å bestille billetter via TicketCo, kan du sende en e-post til:  info@operatilfolket.no

Bli medlem i Opera til folket

Medlemskap har en engangspris på kr 100,- og gir deg bl.a. rabatterte billetter! Ved påmelding vil du få tilsendt en e-post med betalingsinfo. Gå på forsiden til Opera til folket og meld deg på. Scroll helt nederst på siden.

Image