Image
Image
mandag 15. september 2014
, kl 19:00

Nenia – Til minne om Fartein Valen

Tittelen på denne nye operaen er hentet fra et av Fartein Valens sentrale orkesterverker, skrevet i 1933. Nenia betyr klagesang eller minnesang, og er naturlig å bruke på et verk som er skrevet nettopp til minne om Valen.

Adresse finner du lenger ned på siden

 

Musikk

Kjell Habbestad

Libretto

Paal-Helge Haugen

Dirigent

Magnus Loddgard

Regi

Mira Bartov

Medvirkende

Mathias Gillebo – Fartein Valen, tenor
Lydia Moellenhoff – Sigrid Valen, mezzosopran
Magnhild Korsvik – Kvinnen, sopran
Daníel Óskar Daníelsson – Mannen, bassbaryton
Guro Pettersen — fløyte
Emilio Borghesan — klarinett
Lena Wik — horn
Bjarne Magnus Jensen — 1. fiolin
Ingvild Habbestad — 2. fiolin
Lars Bryngelsson — bratsj
Erlend Habbestad — cello
Nikolai Matthews — bass

Produksjon

Trond Kjelsås, lys
Line Maher, kostymer
Gard Gramstad, video
Kristin Breada, co-produsent
Ole Jørgen Furdal /co-produsnter Haugesund
Gjøril Songvoll, produsent

 

 

Om operaen

Handlingen er lagt til én dag under andre verdenskrig, i 1943, mellom vinter og vår. Fartein og søsteren Sigrid sitt hverdagsliv, med hverdagens tanker og plikter, må etter hvert vike for krigens redsler og framtidsfrykt, og ikke minst for minner som hjemsøker Fartein fra livet han har levd. Fra barndommens Madagaskar til den voksne komponistens tid i Berlin. Minnebilder bryter seg inn i det hverdagslige; det nære og enkle mot det store og ugripelige. Her er levd liv, men også drømmer om det hans liv aldri ga plass for.

Musikken er Kjell Habbestads egen, men med et sujett som dette er det rimelig at elementer fra Valens musikalske univers vil kunne anes gjennom den nykomponerte musikken, som en tributt og påminnelse.

Librettoen er ved den anerkjente norske lyrikeren, forfatteren og dramatikeren Paal-Helge Haugen. Haugen har tidligere vært nominert til Nordisk Råds litteraturpris og mottatt St. Olavs Orden for sin innsats for norsk litteratur- og kulturliv.

 

Om Fartein Valen

Fartein Valen (født 25. august 1887, død 14. desember 1952 i Sveio) var en norsk komponist. I dag er han høyt respektert, og regnes som en banebryter for moderne musikk i Norge med sine atonale polyfone verk. Hans mest kjente komposisjon er orkesterstykket Kirkegården ved havet. Den legendariske kanadiske pianisten Glenn Gould sa en gang om Valen at han for første gang på mange år hadde funnet en ruvende skikkelse i det 20. århundres musikk. (Wikipedia)

 

Litt mer om forestillingen

Aftenbladet

Ultimafestivalen

Fartein Valen

 


Bevertning

Salg av vin, øl, kaffe og snacks.

Den som ønsker å spise vil finne masse godt på menyen hos Gamle Raadhus Restaurant, vår hyggelige samarbeidspartner i første etasje. Anbefales både før og etter forestilling!

 

Adresse

Musikk & Scenehuset

Nedre Slottsgate 1

Kart

Lokalet ligger i Oslos første rådhus. I andre etasje. Det er inngang fra Christiania torv

Image