Image
Image
tirsdag 14. oktober 2014
, kl 19:00

Opera kort og godt – I puritani

Opera kort og godt er et nytt konsept som Opera til folket presenterer i år. Det vil enten være en forkortet versjon av en kjent opera eller en enakter. Fellesnevner er at forestillingen ikke varer mer enn 75 minutter. Det er særlig stas å kunne fremføre opera i Christiania Teater igjen fordi teaterlokalets historie skriver seg helt tilbake til 1918, da stedet ble åpnet som operahus under navnet Opera Comique.

Adresse finner du lenger ned å siden.

 

Medvirkende

Claire Rutter – Elvira, sopran
Ulf Øien – Lord Arturo Talbo, tenor
Stephen Gadd – Sir Riccardo Forth, baryton
Natanael Uifalean – Sir Giorgio Valton, bass

Patrik Johansson, klaver

Einar Bjørge – regissør

 

Om operaen

Vincenzo Bellinis mesterverk I puritani (Puritanerne) er en klassisk historie om kjærlighet på tvers av fiendens linjer. Den er også sjelden på den måten at den er i et tragisk toneleie med blant annet en klassisk galskapsscene i andre akt, men med lykkelig slutt!

Vi befinner oss i England på 1640-tallet, under slutten av borgerkrigen som ble utkjempet mellom puritanerne ledet av Oliver Cromwell og de kongetro kavalerene.

Handlingen er lagt til en av puritanernes festninger. I første akt møter vi Elvira, kommandant Waltons datter, som er forelsket i Arturo Talbot, til tross for at han er kavaler. Den puritanske offiseren Riccardo Forth vil gifte seg med Elvira. Hun er fortvilet, men hennes onkel Giorgio kan fortelle at han har overtalt sin bror kommandanten til la henne gifte seg med den hun elsker. Arturo ankommer, og han og Elvira har et lykkelig møte. Hennes far skal eskortere til London en kvinnelig fange som man tror er kongelig spion. Denne kvinnen får fortalt Arturo at hun er dronning Henrietta Maria, enken etter den henrettede kong Karl. Arturo vil redde henne, og lykkes i å skjule hennes identitet med et brudeslør han har gitt til Elvira. Riccardo kommer imellom, men Arturo og dronningen unnslipper. Mens Arturo forfølges, går Elvira fra forstanden.

I andre akt vandrer den sinnsyke Elvira rundt på slottet. Giorgio overtaler Riccardo til å redde Arturo, siden hans død vil ta livet av Elvira.

I tredje akt klarer Arturo å ta seg inn i parken utenfor Elviras værelser. Hun slår alarm, og Riccardo, Giorgio og soldater kommer til. Men Elvira gjenvinner fornuften. Hun erklærer sin kjærlighet til Arturo, og vil dø med ham. Et sendebud forkynner kavalerenes endelige nederlag, og at Cromwell har gitt dem amnesti. Stemningen snur. Mannskapene feirer Cromwells seier – og Elvira og Arturos ekteskap.

 

Bevertning

Salg av vin, øl og kaffe.

 

Adresse

Christiania Teater

Stortingsgaten 16

Kart

Teateret ligger i loaklene hvor Filmteateret og Det Norske Teatret lå tidligere.

T-bane, trikk og buss til Nationaltheateret stasjon

Image