Image
Image
tirsdag 28. oktober 2014
, kl 19:00

Opera kort og godt – Madama Butterfly

Opera kort og godt er et nytt konsept som Opera til folket presenterer i år. Det vil enten være en forkortet versjon av en kjent opera eller en enakter. Fellesnevner er at forestillingen ikke varer mer enn 75 minutter. Det er særlig stas å kunne fremføre opera i Christiania Teater igjen fordi teaterlokalets historie skriver seg helt tilbake til 1918, da stedet ble åpnet som operahus under navnet Opera Comique.

Adresse finner du lenger ned på siden.

 

Medvirkende

Ying Teng – Madama Butterfly, sopran
Thomas Ruud – Pinkerton, tenor
Siv Oda Hagerupsen – Suzuki, mezzosopran
Rinalds Kandalincevs – Sharpless, baryton
Simon Habbestad Kjelsås – Sønnen
Lydia Moellenhoff – Kate
Ivar Anton Waagaard – klaver

 

Om operaen

Puccinis tragiske fortelling om Cio-Cio San, eller Madama Butterfly som hun kalles, hadde premiere i 1904 ved La Scala-operaen i Milano.

Operaen finner sted i sin samtid hvor en amerikansk marineoffiser ved navn Pinkerton ønsker å gifte seg med en japansk kvinne for å holde ham litt med selskap når han tilbringer tid i Nagasaki. Et arrangert ekteskap har blitt organisert, og den 15 år gamle Cio-Cio San gifter seg med Pinkerton. Den unge jenta har lenge forberedt seg til den dagen hun skulle bli giftet bort til en amerikansk mann, og har allerede konvertert til kristendommen og gjort seg kjent med kulturen. Etter en rask bryllupsseremoni ser vi paret i en følelsesladet scene hvor forventningene til den naive Madama Butterfly blir besvart med lovord fra Pinkerton, som selv ikke vet om han er forelsket eller bare betatt. Han klarer allikevel ikke å styre sitt begjær, og trosser sin venn og rådgiver Sharpless som advarer mot å rive vingene av den sarte sommerfuglen.

Noen måneder senere ser vi Cio-Cio San i huset med Suzuki, hennes tjener og venn. Hun venter fortsatt på Pinkerton etter at han forlot henne for tre år siden, og har blitt lovet at han skal komme tilbake når rødstrupen bygger redet sitt igjen. Hun er overbevist om at deres kjærlighet er ekte, mens Suzuki håpløst prøver å få henne til å innse at amerikanske menn aldri kommer tilbake til sine japanske koner. Pinkerton kommer til slutt til Nagasaki, men har ikke klart å innrømme for Butterfly det som har skjedd; at han har funnet seg en ny kone i USA og giftet seg med henne.

Det kommer snart frem at Cio-Cio San har født en sønn og at Pinkerton er faren. Hun har forgjeves ventet på hans hjemkomst, for Pinkerton er nå kommet til Nagasaki med sin nye kone, Kate. Han bestemmer seg for å ta med seg sønnen slik at han kan vokse opp i USA. Han ser hvordan Cio-Cio San har dekorert hjemmet til ære for hans hjemkomst, og innser at han har gjort en grusom feil. Cio-Cio San går med på at de får ta med seg sønnen, på en betingelse: han må komme og møte henne selv for å hente barnet, men Pinkerton kommer for sent. Madama Butterfly ber til sine gamle guder og tar livet sitt.

 

Bevertning

Salg av vin, øl og kaffe.

 

Adresse

Christiania Teater

Stortingsgaten 16

Kart

Teateret ligger i lokalene hvor Filmteateret og Det Norske Teatret lå tidligere.

T-bane, trikk og buss til Nationaltheateret stasjon

Image