Image
Image
mandag 6. oktober 2014
, kl 19:00

Opera kort og godt – Tosca

Opera kort og godt er et nytt konsept som Opera til folket presenterer i år. Det vil enten være en forkortet versjon av en kjent opera eller en enakter. Fellesnevner er at forestillingen ikke varer mer enn 75 minutter. Det er særlig stas å kunne fremføre opera i Christiania Teater igjen fordi teaterlokalets historie skriver seg helt tilbake til 1918, da stedet ble åpnet som operateater under navnet “Opera Comique”.

Adresse finner du lenger ned på siden.

 

Medvirkende

Anne Wik Larssen – Tosca, sopran
Andreas Backlund – Cavaradossi, tenor
Jørgen Backer – Scarpia, baryton
Christian Grøvlen – klaver

Einar Bjørge – regi

 

Om operaen

Handlingen i Puccinis Tosca er hentet fra skuespillet La Tosca fra 1887 av franskmannen Victorien Sardou, og bearbeidet til opera-
libretto av Luigi Illica og Giuseppe Giacosa.

Premieren, på Teatro Costanzi i Roma 14. januar 1900, var hundre år etter tidspunktet for handlingen. Handlingen foregår i Roma, fra midt på dagen 17. juni 1800 til tidlig på morgenen dagen etter. Første akt er i kirken Sant’ Andrea della valle, hvor maleren Mario Cavaradossi hjelper motstandsmannen Angelotti til å gjemme seg for pavens politiagenter. Cavaradossi har også et møte med sin elskede, sangerinnen Floria Tosca. Den onde politisjefen baron Scarpia bruker Toscas sjalusi i sitt spill, og skjønner at Cavaradossi har hjulpet fienden.

Andre akt foregår i politikontorene i Palazzo Farnese, hvor Cavaradossi blir torturert. Mot løfte om å gå til sengs med Scarpia, får Tosca papirer som vil hjelpe Cavaradossi og henne selv ut av byen. Da Scarpia gjør tilnærmelser stikker hun ham ned og dreper ham.

I tredje akt, på toppen av festningen Engelsborg, har Cavaradossi fått dødsdommen. Scarpia har lovet Tosca at henrettelsen kun skal være teater. Men den er ekte nok. Cavaradossi er død. Tosca tar sitt liv ved å hoppe utfor muren.

 

Bevertning

Vin, øl, leskedrikker og snacks i baren

Adresse

Christiania Teater

Stortingsgate 16

Kart

T-bane, trikk og buss til Nationaltheateret stasjon

Image