Image
Image
fredag 7. september 2018
, kl 12:15

Oslo Operafestival – Lunsj med kultur: Nyforelska

Det er operafestival i Oslo denne uken så det er naturlig med litt opera på Lunsj med kultur. To av landets beste unge sangere, Ole Morten Velde og Siri Kval Ødegård er helt nygifte så det faller dem lett å synge kjærlighetsviser og klissete duetter. Stefan Ibsen Zlatanos akkompagnerer.

Fri entré og åpent for alle

Salg av kaffe og vafler fra 11.45

Program

William Bolcom: Amor
Piotr Tsjajkovskij: Evgeny Onegin – Lenskis arie
Franz Lehár: Den glade Enke – Enkevalsen
Franz Lehár: Giuditta – Meine Lippen sie küssen
Franz Lehár: Das Land des Lächelns – Dein ist mein ganzes herz
Pietro Mascagni: L’amico Fritz – Son pochi fiori
Pietro Mascagni: L’amico Fritz -–Suzel, buon di
Edvard Grieg: Jeg elsker dig (duettversjon)

Medvirkende

Siri Kval Ødegård, sopran
Ole Morten Velde, tenor
Stefan Ibsen Zlatanos, klaver

Artistene om hverandre

Ole Morten om Siri:

Siri er en vindunderlig dame med sporadisk, men heldigvis forbigående, totendialekt, dette til tross for at hun er født og oppvokst på Hamar. Hun er arvelig belastet med divanykker og fant tidlig plassen sin midt i spotlyset. Da tiden kom hvor Hamars scener ble for små tok hun kofferten med seg og dro til Stavanger hvor hun fant tonen, bokstavelig talt, med sopranen og pedagogen Elizabeth Norberg-Schulz. Det gikk dog ikke mange årene før Siris stemme ble for høylytt for den sarte Stavangerbuen, og da var det bare å pakke kofferten igjen og kaste seg med på første fly til Italia. Byen ble Roma og gangene ved Conservatorio di Santa Cecilia ble fylt med Siris blonde lokker, sjarmerende smil og, ikke minst, høytklingende soprankvitter. Etter en håndfull mengde år i Italia har Siri atter ikledd seg bunaden og vendt tilbake til moderlandet for å igjen synge seg inn i nordmenns hjerter som freelance operasanger og vikar i operakoret ved nasjonaloperaen. I mai fikk hun muligheten til en sceneflørt med Didrik Solli-Tangen, under Gullrekka på Flagstadfestivalen. Til tross for hjemflytting tar hun seg likevel titt og ofte en tur til sydspissen av kontinentet for å friske opp italiensken og lire av seg perfeksjonerte italienske vokaler. Blant annet har hun fått vise seg frem ved to operaproduksjoner under “Reate Festival” i Rieti.

Dein mann
_________________________

Siri om Ole Morten

Ole Morten velde er en vidunderlig mann, «elendig tæll å tala totning», men til gjengjeld en meget kjekk og sprek tenorsjarmør fra Karmøy.
Ole Morten begynte sine musikalske studier som gitarist (#sjarmørpoeng), men ble introdusert for operaens verden allerede på videregående. Mor leverte søknad på Griegakademiet i Bergen 5 min før fristen, og Veldes karriere var i gang! (Av og til er det greit med en liten push hjemmefra! ) Etter fullførte studier i Bergen fant Ole Morten ut at det kunne være “deilig å være norsk i Danmark”. Han kapret seg en plass på musikkonservatoriet i selveste København, og studerte tenorfaget med Margrethe Enevold som lærer. Etter master skulle han gjennom nok et nåløye i samme land! Audition gikk bra, og det ble tre år med «ekstremsport» på Operaakademiet ved den Kongelige Opera i København. Lærer var den anerkjente Susanna Eken.
For å nevne noen høydepunkter har Ole Morten sunget Remendado i Carmen og Roderigo i Otello ved den Kongelige Opera i København. Tamino ved Operafestukene i Kristiansund og på Ringsakeroperaen. Vært en del av Mozart- og lied-akademiet ved Festivalen i Aix-en-Provence, og i fjor sang han Nemorino (delvis på hendene) på Kirsten Flagstad Festivalen på Hamar. Men viktigst av alt er hans «I låve»-konserter i låven hjemme på Karmøy! Der har Ole Morten bla annet tatt opp gitaren og invitert til Roy Orbison konsert!

Dein weib

Og så Stefan da….

Stefan Ibsen Zlatanos er en ettertraktet pianist og allsidig musiker, både som solist og i samspill med andre. Stefans allsidighet spenner fra klassisk, jazz, pop, samtidsmusikk til folkemusikk fra Hellas og Norge. Han spiller fast i inn- og utland med Alexander Rybak, og arbeider jevnlig med flere av Norges fremste operasangere og andre artister blant annet

Mia Gundersen, Guri Skanke, Erlend Bratland, Didrik Solli Tangen, Ida Maria, Marita Sølberg, Tora Augestad, Caroline Wettergren, Adrian Angelico og Hanne Sørvåg for å nevne noen.

Samarbeidspartner

Universitetet i Oslo er blitt samarbeidspartner med Klassisk musikkmagasin. Du får informasjon om flere av konsertene i Aulaen på deres hjemmeside klassiskmusikk.com

Følg Kulturkonsulenten på Facebook

Image