Image
Image
søndag 18. september 2022
, kl 18:30

Oslo Operafestival – To urpremierer: I Goethes Værelse / Et Kys paa Sigt

Operahøgskolen har verdenspremie på de to norske operaene I Goethes Værelse (Im Goetheszimmer) og Et Kys paa Sigt (Der Kuss auf Sicht) av Sigwardt Aspestrand. Dette blir første gang disse to en-akterne fremføres, over 80 år etter komponistens død.

Sigwardt Aspestrand er et velkjent navn i norsk musikkhistorie, og han blir ofte nevnt som en av våre fremste operakomponister. Hans verker har ligget ufremført i flere generasjoner, men urfremføres nå i dette spennende samarbeidet mellom Operahøgskolen og Drammen Symfoniorkester. Velkommen til en semi-konsertant verdenspremiere!

Sigwardt Aspestrand hadde et vanskelig liv, preget av sykdom, fattigdom og motgang på mange vis. Han fikk dessverre heller aldri gleden av å høre sine egne verker fremført – med ett hederlig unntak: Operaen Sjømandsbruden ble urfremført i Tyskland og fikk deretter tre oppsetninger i Oslo, den siste i 1925 med Kirsten Flagstad i hovedrollen. Men selv denne seieren hjalp ikke Aspestrand videre. Hans syv andre operaer ble liggende i skrivebordsskuffen. Komponisten forsøkte hele sitt 85-årige liv å få dem fremført, men til ingen nytte.

Med alle problemene og motgangen Aspestrands liv var preget av, skulle man kanskje forvente at musikken hans er tung og alvorlig. Men det motsatte er tilfelle – Aspestrands musikk strutter av energi og livsmot. I tillegg til rene og sjeldent vakre øyeblikk er der også både elegant og burlesk humor, koketteri, parodi, mild sarkasme – alltid presentert med god smak, og helt uten bitterhet. I tillegg er Aspestrands instrumentasjon helt i øverste klasse, like kompetent, kreativ og raffinert som Johann Strauss og Carl Maria von Weber på sitt beste – to komponister som på hver sin måte påvirket Aspestrand og musikken hans

Aspestrand satset først på en karriere som fiolinist, og må ha vært særdeles talentfull, siden han i ung alder fikk friplass i klassen til Joseph Joachim ved høyskolen i Berlin. Joachim var en av de aller mest berømte musikerne i sin generasjon, og huskes i dag blant annet for å ha urfremført Brahms’ fiolinkonsert, som også var skrevet til ham. Imidlertid ble fiolinstudiene til Aspestrand brått avbrutt av at han ødela en hånd, og ikke lenger kunne spille. Dermed ble det til at han viet resten av livet til komposisjon.

Aspestrand var en ytterst spennende person og komponist, som vi gleder oss til å presentere for dere sammen med Drammen Symfoniorkester!

Drammen Symfoniorkesters musikalske leder og dirigent, Jørn Fossheim, har forberedt et helt nytt notemateriale til disse to verkene. Han har i mange år arbeidet med nyutgaver av eldre norsk musikk, for på den måten å tilrettelegge til dels utilgjengelige verker for fremførelser i dag, og han er en av hovedredaktørene for prosjektet Norsk Musikkarv. Dette prosjektet har som målsetning å utgi historiske norske verker i en serie av moderne, kildekritiske utgaver, og har allerede bak seg over 40 utgivelser i denne serien. Arbeidet med disse to verkene av Aspestrand skal også utgis av Norsk Musikkarv.

Medvirkende

 • Ivar Tindberg, regissør
 • Jørn Fossheim, dirigent
 • Jostein Fahre, tenor
 • Ema Delac, mezzosopran
 • Sofia Nesje Enger, sopran
 • Oda Nysæter, sopran
 • Filip Natanael Håkestad, baryton
 • Veronika Karlsen, sopran
 • Helena Hedman, sopran
 • Johannes Nikolai Aas, bass
 • Drammen Symfoniorkester

Varighet: 1 time 30 min inklusive pause, enkel servering i pausen.

Billetter

Billetter 110,-

Billetter kjøper du lettest ved å bestille gjennom TicketCo. (Det er også mulig å kjøpe billetter i døra, forutsatt at det ikke er helt utsolgt!)
Det er lurt å møte opp når dørene åpner og reservere plass. Halve salen er allerede reservert til alle som har sesongkort.
Er det utsolgt, ta kontakt på sms samme dag og hør om vi klarer noen ekstra plasser. Send sms til 95 23 24 01.

Adresse

Fossveien 24 på Grünerløkka.

Bruksanvisning for billettbestilling

Når du har kommet inn på siden til TicketCo, velger du først antall billetter, deretter trykker du på den gule knappen hvor det står «BESTILL».
Deretter trykker du «FORTSETT». Du kommer nå til en meget enkel registrering (registrer kun ett navn på alle billettene, så sparer du masse tid).
Til slutt kommer du til en betalingsside, der du trenger Bank-ID for å få betalt.
Hvis du av en eller annen grunn ikke får til å bestille billetter via TicketCo, kan du sende en e-post til:  info@operatilfolket.no

PublikUng

PublikUng er en organisasjon som senker terskelen blant unge for å gå i Operaen og på konserter med klassisk musikk. Visjonen er å spre interessen for disse kulturformene, og gjøre dem mer tilgjengelig for de mellom 18 og 30 år. PublikUng har nå ca. 2000 medlemmer og det er (enn så lenge) helt gratis å bli medlem. Den eneste regelen er at dersom du har mottatt gratis eller veldig billig billett til en konsert/forestilling, er påmeldingen bindende. Du MÅ da benytte deg av billetten din. Det er alltid langventeliste og en annen som vil gå i ditt sted, hvis du ikke kan. Gi oss derfor beskjed dersom du ikke benytter billetten din likevel. Meld deg inn via publikung.no

Bli medlem i Opera til folket

Medlemsskap har en engangspris på kr 100,- og gir deg bl.a. rabatterte billetter! Ved påmelding vil du få tilsendt en e-post med betalingsinfo. Gå på forsiden til Opera til folket og meld deg på. Scroll helt nederst på siden.

Image