Flagstad – The Opera

23. mai 2021

Endelig en opera om den verdensberømte sopranen Kirsten Flagstad!

I denne operaen møter vi Kirsten Flagstad på Rikshospitalet i de siste ukene av hennes liv. Her ser hun tilbake på sitt liv, sine triumfer og sine mest smertefulle nederlag. En ung sykepleier blir en fortrolig samtalepartner og venn. Nå kan hun snakke fritt.

 Sjangermessig kan operaen beskrives som melodisk med lyriske og dramatiske trekk. Librettoen er basert på det kritikerroste teaterstykket Flagstad – Thriumph and Tragedy av Einar Bjørge som ble svært godt mottatt i New York i 2014. Både operaen og teaterstykket, er basert på unikt kildemateriale om Flagstads liv og karriere blant annet fra arkivet ved Kirsten Flagstad Museum på Hamar.

Kirsten Flagstad (1895 – 1962) blir ofte rett og slett omtalt som «stemmen» – og regnes fortsatt som verdens fremste Wagner-sopran. Stemmen hennes har blant annet blitt beskrevet som «smeltende gull på sort fløyel». Flagstad hadde allerede en etablert karriere i Norge og Skandinavia med et variert repertoar, men da hun debuterte ved The Metropolatian som Sieglinde i Wagners Valkyrien i 1935 ble hun fort utropt til stjerne. Publikum i salen og radio-lyttere fra hele New York flokket seg rundt sceneinngangen for å få et glimt av denne nye fenomenale sangerinnen fra Norge. Flagstads internasjonale karriere var med ett i gang, og hun turnerte over hele verden med et omfattende konsertrepertoar i tillegg til hovedroller ved de fleste ledende operahus.

Privat var Kirsten Flagstad en svært sjenert og sky person. Da den andre verdenskrig brøt ut, ville hun bare hjem til ektemannen og familien i Norge. Men som den pliktoppfyllende og profesjonelle kunster hun var, ville hun først gjøre ferdig sesongen hun hadde inngått kontrakt for ved Metropolitan i New York. I mellomtiden gikk USA med i krigen og det å reise hjem ble nærmest umulig.

Da krigen var over, døde ektemannen i fangenskap. Livet ble aldri det samme for Kirsten Flagstad, og hun trakk seg tilbake til landstedet Amalienborg ved Kristiansand selv om hun fortsatte å synge. Å bli utnevnt til den første sjef for Den Norske Opera i 1958 var en stor oppreisning for henne, men da var hun allerede alvorlig syk av kreft.

I hovedrollen som Kirsten Flagstad møter vi den internasjonalt anerkjente norske sopranen Birgitte Christensen. Musikken er komponert av Ketil Bjørnstad med libretto av Einar Bjørge som også har regien. Denne nye operaen er bestilt og produsert av Oslo Operafestival ved Gjøril Songvoll og musikalsk arrangement og orkestrering er gjort av pianist Stefan Ibsen Zlatanos.

FLAGSTAD – THE OPERA får sin urpremiere på Hamar, Kirsten Flagstads fødested, i juni 2021.

Image
Image