Thomas Ruud

Tenor
Image

Thomas Ruud, tenor, er en av Skandinavias mest ettertraktede sangere. Han hadde sin debut ved Den Norske Opera i 1994 som Grev Almaviva i «Barberen i Sevilla», en rolle han har gjentatt i mer enn 150 forestillinger, og har til nå mange av de største tenorrollene på repertoaret, slik som Don José, Pinkerton, Rodolfo, Cavaradossi, Pollione, Manrico, Steva Burya, Hoffmann, Faust, Canio og Gustav III, for å nevne noen.

Han har vært ansatt ved noen av Tysklands største operahus, slik som Statsoperaen i Stuttgart, og Statsoperaen i Hannover, og har ellers gjestet som solist rundt om i hele verden, inkludert USA, Mexico og New Zealand. Ruud har jobbet med dirigenter som Patrick Fournillier, Timo Handschuh, Andreas Schüller, Christian Lindberg, Peter Szilvay, Eivind Gullberg Jensen og Kjell Seim, og med regissører som Dietrich Hilsdorf, Calixto Bieito, Enrique Mazzola, Lisa Kent og Ronald Rørvik.

Thomas har holdt konserter med noen av verdens ledende sangere, som sopranen Kiri Te Kanawa. Han er ofte å se i Norge, både som solist i større operaproduksjoner, og i konsertsammenheng. Nevnes kan Verdis «Requiem» i Nidarosdomen med Trondheim Symfoniorkester, dirigert av Eivind Gullberg Jensen, sommeren 2011. De siste ti årene har han også samarbeidet med Hanne Krogh, og har holdt konserter med hennes team over hele landet.

I oktober 2016 gjentok han rollen som Hoffmann ved Opera Nordfjord, og i mars 2017 debuterte han som Bacchus i «Ariadne auf Naxos» med Nordnorsk Opera og Symfoniorkester, sammen med blant andre Lise Davidsen som Ariadne. Høsten 2017 sang han tenorsolistpartiet i Puccinis «Messa di Gloria» i Singapore, og ble invitert tilbake for å gjøre rollen som Radamès i Verdis «Aida» ved Singapore Lyric Opera i juni 2018.

I 2019 var han blant annet engasjert som solist ved Kirsten Flagstad Festival, han returnerte til Singapore for å synge tenorsolistpartiet i Dvoraks «Messe i D-dur» med Nidarosdomens Guttekor, og sang tenorsolistpartiet i Rossinis «Petite Messe Solennelle i Kristiansand.

I februar 2020 hadde han rollen som Calaf i Puccinis «Turandot» ved Operaen i Kristiansund, og ved Opera Trøndelag. Sommeren samme år var han solist med KORK ved deres konsert i Store Studio. Konseten ble overført i Alltid Klassisk i NRK og var en del av Kirsten Flagstad Festival.

Sommeren 2021 gjorde Thomas konsertforestillingen «My Way»; en forestilling skrevet for ham, med sanger av Frank Sinatra, Pavarotti og Barbara Streisand, pluss mye mer. «My Way» ble gjentatt ved Operafestukene i Kristiansund i februar 2022. Høsten 2021 hadde han rollen som Passepartout i Kverndokks «Jorden rundt på 80 dager» ved Opera Nordfjord, og i november og desember var han en av solistene på julekonsertserien «Klassisk Jul».